Proef bier met aardbeien, chocolade, oesters en kaas.
Wist je dat je bier heel goed kan gebruiken voor een romantische proeverij? Biersommelier Nathan verraste vier collega's met romantische bier en snack combinaties. Bekijk de video hieronder!
Kerstdiner met traybakes
Voor de Foodies recepten van deze maand heeft biersommelier Nathan Hak opnieuw een aantal bijzondere, bijpassende bieren uitgezocht.
Het magazine staat in december natuurlijk in het teken van kerst. Al deze gerechten zijn zogenaamde traybakes en worden dus bereid in een ovenschaal. Perfect om zo op tafel te zetten bij het kerstdiner en samen van te eten!
Alles over Belgische bierstijlen
Belgisch bier is iconisch, wereldberoemd, veelzijdig en heerlijk. De biercultuur is als internationaal erfgoed beschermd door de VN en het brouwersgilde behoort tot de oudste beroepsgroepen ter wereld, opgericht in 1385.
Bierland België kent een grote verscheidenheid aan bierstijlen. Maar welke stijlen zijn dat en wat is daar kenmerkend aan? Hier leg ik de belangrijkste bierstijlen uit België uit, inclusief stijliconen die je geproefd moet hebben.
Herfstgerechten
Voor de Foodies recepten van deze maand heeft biersommelier Nathan Hak opnieuw een aantal bijzondere, bijpassende bieren uitgezocht.
Het magazine staat in november in het teken van de herfst. Mooie, stevige gerechten met aardse smaken die je weer helemaal opwarmen na een dag in de gure buitenlucht.
Hoe maak je van slechts vier ingrediënten een lekker bier?
Het brouwen van bier is een nauwkeurig proces dat door een brouwer zeer zorgvuldig moet worden doorlopen. In vrijwel elke stap kan je namelijk de smaak van het uiteindelijke bier aanpassen en mogelijk dus ook verpesten.
Dit artikel bestaat uit twee delen. In het eerste deel heb ik de vier hoofdingrediënten van elk bier behandeld. In dit tweede deel bespreken we het brouwproces; alle stappen die nodig zijn om van water, mout, hop en gist een heerlijk bier te maken.
Stap 0: Schoonmaken
Wat heb je nodig om bier te brouwen?
Bij Beerwulf houden we van bier. En als jij dit leest, jij waarschijnlijk ook. Maar weet je ook hoe bier gebrouwen wordt? Het maken van bier is in de basis vrij eenvoudig, maar het moet erg nauwkeurig en zorgvuldig gebeuren. Vandaag leren we jullie alles van de basis van bierbrouwen: de grondstoffen.
“Bierbrouwen is alsof je honderden verschillende knopjes tot je beschikking hebt, waar je allemaal aan kan draaien tijdens het brouwen. En die knopjes hebben allemaal invloed op het eindresultaat.”
Voor de Foodies recepten van deze maand heeft biersommelier Nathan Hak opnieuw een aantal bijzondere, bijpassende bieren uitgezocht.
Het magazine staat in oktober in het teken van wild. We gaan dus aan de slag met konijn, gans en natuurlijk wild zwijn. Flink stevige smaken, waar dus ook stevige bieren bij horen.
Tripeltips van de tripelexpert
Weet jij alles over tripels? In dit tweede deel gaan we dieper op de bierstijl in. Welk bierglas is voor de tripel? Hoe schenk je hem in? Wat eet je erbij?
Hoe word je expert op het gebied van tripels? Een blog volledig aan deze bierstijl wijden is een goed begin. Internationaal Biersommelier Stefan van der Neut deed precies dat: in 2017 richtte hij tripelbier.nl op en omschreef vele tripels op zijn site.
Omdat Stefan een echte expert is, vroegen we hem wat dieper in te gaan op deze bierstijl.
Italiaans koken met Italiaans bier
De Foodies recepten van deze maand staan in het teken van Italië. Pasta, porchetta en burrata, allemaal met bijpassende bieren!
Voor de Foodies recepten van deze maand heeft biersommelier Nathan Hak opnieuw een aantal bijzondere, bijpassende bieren uitgezocht.
Deze maand staat in het teken van Italiaanse gerechten en dus ook Italiaanse bieren. Je zou het misschien niet zeggen, maar Italië begint echt een bierland te worden en dus kan je hele mooie foodpairing combinaties maken.
Extra zomerse recepten met fruitbier
Fruitbier is heerlijk in de zomer, maar nog lekkerder met deze recepten van Foodies Magazine!
Voor de Foodies recepten van deze maand heeft biersommelier Nathan Hak opnieuw een aantal bijzondere, bijpassende bieren uitgezocht.
Deze maand hebben we het uitsluitend over fruitige bieren. Van een originele kriek, tot IPA's die gebrouwen zijn met citrusvruchten. Verwacht daarbij kruidige hoofdgerechten als kip en zeebaars en heerlijke hangop als toetje.
Nu maak je deze barbecueklassieker zelf
Beer Can Chicken, oftewel: een hele kip op een bierblik. Een hele kip op de barbecue is altijd een goed idee en op deze manier kan het bijna niet mislukken. Hier ga je al je gasten mee verrassen!
Benodigdheden...
Deze India Pale Ales moet je geprobeerd hebben
Het is dé bierstijl van de huidige bier renaissance. Ruim 200 jaar oud en ooit bijna verdwenen. Vandaag de dag geliefder dan ooit, de hype voorbij en here to stay: IPA! Maar wat zijn de beste?
Er zijn honderden prachtige IPA’s en er komen nog steeds elke dag fantastische nieuwe versies bij, al dan niet éénmalig gebrouwen. Er verschijnen ook steeds meer verschillende soorten IPA's. Op bierratingsite Untappd kan je inmiddels kiezen uit 17 verschillende IPA-sub-stijlen.
Het IPA-landschap verandert dus continu. Geen probleem natuurlijk, want dan blijft er lekker veel te ontdekken. Maar kan je dan nog wel een een top 10 samenstellen? Zie onderstaande lijst dus vooral als houvast om het IPA-landschap te ontdekken. Maar ga vooral ook op onderzoek uit en stel je eigen top 10 samen!
Snacks voor in de tuin
De zon schijnt, dus tijd om naar buiten te gaan. Met deze recepten maak je van jouw tuinparty een echt feest.
Voor de Foodies recepten van deze maand heeft biersommelier Nathan Hak opnieuw een aantal bijzondere, bijpassende bieren uitgezocht.
Het magazine staat in juli in het teken van de zomer. Je vindt deze maand onder andere recepten om zelf ijs, cocktails en salades te maken. Maar wij gaan zelf de tuin in om te genieten van de zon en van heerlijke gefrituurde hapjes met bijpassende bieren.
Maak een lunch van je leftovers!
Weet je niet wat je met je restjes aanmoet? Met de Foodies recepten van deze maand wil je wél wat overhouden. Tover er in een handomdraai een heerlijke lunch van!
Voor de Foodies recepten van deze maand heeft biersommelier Nathan Hak opnieuw een aantal bijzondere, bijpassende bieren uitgezocht.
Het magazine staat in juni in het teken van Go Green! en wat is er groener dan no-waste koken? Met de restjes van de onderstaande gerechten kan je namelijk de volgende dag een heerlijke lunch bereiden. Of je daar dan ook weer een bier bij drinkt, dat moet je natuurlijk zelf weten.
Vegaburger, eendenbout en lamskoteletjes
In samenwerking met Foodies presenteren wij elke maand drie recepten met heerlijke bijpassende bieren. Deze maand is het thema: BBQ!
Omdat dit de eerste keer is dat wij met Foodies samenwerken, een kleine uitleg. Foodies is een magazine voor mensen die van eten houden. Vol met recepten (van eenvoudig tot uitdagend) en achtergrondverhalen over het lekkerste eten.
Bij Beerwulf zijn we altijd op zoek naar de beste combinaties van eten en bier, dus een samenwerking was snel uitgedacht. Foodies zorgt elke maand voor heerlijke recepten en onze biersommelier Nathan zorgt voor bijpassende bieren. De recepten zijn hier op de website terug te vinden en elke maand in het magazine.
De bierige variant van de mimosa
Staat er voor jou ook een paasbrunch in de agenda? Of ben je op zoek naar een opstartdrankje voor Koningsdag? Schenk dan onze nieuwe favoriete brunch cocktail: de Beermosa. In plaats van champagne, hebben we een paar bieren met verse sinaasappelsap geprobeerd en we vonden het heerlijk.
Het verhaal achter het bier
Wat doe je als brouwer als één van de grootste bands ter wereld je benadert om samen een bier te maken? Een ware collab tussen jou en Metallica. Hell yeah! Wij bezochten Stone Berlin terwijl Enter Night, het resultaat van deze samenwerking, werd afgevuld.
De eerste stap richting Enter Night nemen Greg Koch (medeoprichter Stone Brewing) en Lars Ulrich (medeoprichter Metallica) in de zomer van 2018 in Kopenhagen, waar Lars is geboren en opgegroeid. Onder het genot van heel wat bier, discussiëren ze over wat Enter Night precies moet gaan worden.
Het beste bier uit België
Waar een klein land groot in kan zijn: bier! We hebben het natuurlijk over België, waar de biercultuur officieel beschermd is door de VN. Dit zijn de beste bieren van onze zuiderburen.
België neemt slechts 0,006% van het totale aardoppervlak in en behoort daarmee tot de top 100 kleinste landen ter wereld. Als het over bier gaat is België echter wereldberoemd. UNESCO heeft de Belgische biercultuur niet voor niets uitgeroepen tot wereld cultureel erfgoed.
De beste Belgische bieren?
Onze top 10 is onder andere gebaseerd op populariteit in onze shop, favorieten van het Beerwulf team, gewonnen awards en de score op bierratingssite Untappd. We presenteren ze in willekeurige volgorde, daar gaan we!
“Vers is zo veel lekkerder!”
Welke bierstijl staat symbool voor de meest recente bierrevolutie? IPA! Dat komt voornamelijk door die weelderige hoparoma’s die bierliefhebbers zo waarderen, waarin je onder andere citrusfruit, dennen en tropische vruchten kan herkennen. Aroma’s die je het beste proeft als een IPA vers is!
Een verse IPA gunnen we iedereen, daarom hebben we samen met Kompaan, ’t Uiltje, Frontaal en Oedipus de handen inéén geslagen: deze maand koop je IPA’s van deze brouwers vers!
In dit artikel komen de brouwers aan het woord over hun IPA en het belang van versheid.
Dit worden de trends in bierland
Welk bier drinken we in 2019? Zuur? Hoppig? Laag in alcohol? Of toch wat anders? Samen met 9 gerenommeerde bierkenners uit 5 landen keek ik in de grote Beerwulf glazen bol. Dit zijn de biertrends voor 2019!
Ontkurk eens een bierfles
De traditie is natuurlijk om op 31 december om middernacht een mooie fles bubbels te ontkurken. Maar wist je dat er genoeg bieren zijn waarmee je ook prima het nieuwe jaar kunt inluiden?
Is het beste bockbier ook het lekkerste?
Is goed bier ook lekker bier? Dat kan je dit jaar weer zelf proeven, want na een jaar afwezigheid is de competitie Beste Bockbier weer terug in 2018. De lekkerste is ook weer gekozen tijdens de verkiezing Lekkerste Bockbier. Twee wedstrijden met bockbier als middelpunt! Hier lees je de uitslagen.
Onze favoriete bieren voor als de klok een uur achteruit gaat
Vanaf 28 oktober kunnen we een uur extra uitslapen. De herfst- en wintermaanden komen eraan. De dagen worden korter en kouder, dit roept niet perse om een extra koud bier...
Betekent het einde van de zomer ook het einde van bier drinken? Betekent de vrieskou ook bevroren biervaten? En gaat het dan alleen nog maar om wijnen en whiskey's die je warm houden? We verzekeren je, dit is absoluut niet het geval!
En natuurlijk zes antwoorden
De beste Nederlandse biertraditie? Dat is met afstand Bockbier! Niet zo gek ook, want het is eigenlijk de enige biertraditie die Nederland kent. Dat neemt niet weg dat het inmiddels een rijke traditie is waar bierliefhebbers elk jaar weer naar uitkijken.
Wat is nu precies Nederlands bockbier? We leggen het hier uit aan de hand van zes vragen en antwoorden.
Als bier, vlees, grillmasters en barbecues samenkomen
Geef het beste vlees dat je kan krijgen aan vier ervaren grillmasters, zet ze achter de mooiste barbecues die er bestaan en je hebt geheid prachtige gerechten. De ultieme barbecue? Zeker, helemaal als er bijpassend bier bij wordt geschonken! En dat is precies wat we gaan doen.
Wat: Een experiment met bier, barbecues en vlees.
Wie: ...
Tips voor lekkere combinaties
Bier is lekker. Chocola is lekker. Maar gaat het ook goed samen? Voor de één is het een goddelijke combinatie, voor de ander is het iets dat je vooral apart eet. Eerlijkgezegd behoorde ik lang tot de laatste groep, totdat ik ontdekte dat de juiste combinatie natuurlijk afhankelijk is van je bier en chocolade keuze!
In de video hieronder laat biersommelier Nathan je alvast wat smakelijk combinaties zien. Wil je meer weten? Scroll dan door voor het volledige artikel.
Craft Beer Rising
Geen schuim, waterig en plat. Is dat Engels bier? Het is wel het eerste waar veel van mijn Nederlandse vrienden aan moeten denken bij Engels bier. Ik ging naar Londen om uit te zoeken hoe het zit!
Het hele jaar genieten van weizen
Weizen is op papier een perfect bier voor de zomer: een mooie schuimkraag, verfrissend en vol aroma. Maar wintersportliefhebbers die weleens naar Oostenrijk of Duitsland afzakken weten dat dit bier ook uitstekend smaakt na het skiën: in de koud dus. Is weizen dan misschien een bier voor alle seizoenen?
Valentijn, dat betekent samen bier proeven!
Bier en romantiek, gaat dat samen? Maar natuurlijk! Ons Valentijnspack is het bewijs daarvan, het beste Valentijnscadeau voor de bierliefhebber! 16 verschillende bieren die allemaal liefde uitstralen.
Het ultieme trend overzicht
Wat wordt de smaak van 2018? Ik vroeg het 8 gerenommeerde bierkenners uit 3 landen. Samengevat: het bier van 2018 is nieuw (dat is niet persé goed), laag in alcohol en verpakt in blik. Maar er is meer! Dit zijn ze: de bier trends voor 2018.
Eisbocken: zelf Eisbock maken
Volgens de legende is Eisbock bij toeval ontstaan: een medewerker van een brouwerij liet vaten bockbier in de winter buiten staan. De inhoud bevroor en de volgende ochtend bleek het nog vloeibare restje heerlijk te smaken. Met een vriezer kan je dit thuis nadoen: zelf eisbocken!
Bij eisbocken maak je een geconcentreerde versie van een bier. Dat doe je door middel van vries-destillatie. Je bevriest eerst een bier, wat je daarna boven een andere fles laat ontdooien. De alcohol en smaak componenten zullen als eerste ontdooien en dat vang je op.
Weizenbock en Eisbock
Als het buiten regent en de blaadjes van de bomen vallen, weet je dat het bockbier tijd is. Een doppelbock is heerlijk als het kouder wordt. Als het echt weer is om binnen te blijven en rustig te genieten van een smaakvol, verwarmend bier, is het tijd voor het zwaarste bockbier: Schneider Weisse Aventinus Eisbock.
Review met Menno Olivier
Vrijdag 22 en zaterdag 23 september was de negende editie van Borefts Bier Festival, het festival bij Brouwerij de Molen in Bodegraven. Bierlierliefhebbers van over de hele wereld kijken het hele jaar enorm uit naar dit festival. Beerwulf was er uiteraard bij en sprak met Menno Olivier, die de brouwerij in 2004 startte.
Invasie bierliefhebbers
“Het is best een rare gewaarwording. Bodegraven is eigenlijk een hele rustige plaats,” ...
Het stijlicoon van de saison
Met zijn zomerse oorsprong, dorstlessende eigenschappen en fruitige karakter past de saison uitstekend bij het seizoen. De laatste jaren ontdekken steeds meer bierliefhebbers deze bierstijl. Niet gek, want het is een smaakvol en redelijk toegankelijke biersoort.
Interview met Jeremy Marshall, brouwmeester bij Lagunitas Brewery
Als je IPA zegt, zeg je Lagunitas (lah-goo-knee-tuss). Het is de grootste IPA brouwer van Amerika en daarmee een inspiratiebron voor velen. Brouwmeester (of Brewmonster) Jeremy Marshall was recent in de Amsterdamse Biertuin aan de Prinsengracht. Beerwulf sprak uitgebreid met hem, onder het genot van een goed glas Lagunitas Sucks. Jeremy is wat je je voorstelt van een Californische brouwmeester: lang haar, houthakkersoverhemd, korte broek en slippers. Relaxt, vriendelijk en vol mooie verhalen.
Hij begon 15 jaar geleden bij Lagunitas: “Ik was net afgestudeerd aan de brouwersschool van Davis, Californië. Oprichter Tony Magee las toen nog gewoon al zijn email, en ik mailde of hij een plek in zijn brouwersteam had. Dat team bestond toen alleen uit punkrockers en metalheads. ...
Zonder koelkast toch snel koud bier
Je hebt zojuist een bierpack mogen ontvangen en je kan niet wachten tot je van je bier kunt genieten. Je bezoek waarmee je gaat delen staat al voor de (caravan)deur, helaas is het bier bij lange na nog niet koud genoeg... Wat nu? Met deze 5 tips kan je snel van een goed gekoeld glas bier genieten, ook zonder koelkast!